Kontaktirajte nas na tel/fax: +387 35 806 371.

Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli ubuduće će praksu obavljati u Inkubatoru Lipnica

Razvojno-poduzetnički centar Tuzla – Inkubator Lipnica danas je bio mjesto okupljanja studenata i profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji su se upoznali sa radom ovog preduzeća, ali i firmama koje ovdje djeluje.

Iako je ovo trebala biti mini prezentacija Razvojno-poduzetničkog centra Tuzla – Inkubator Lipnica, ona se pretvorila u zaista veliki događaj za studente i ovo javno preduzeće. Pored upoznavanja sa radom, studenti su obišli nekoliko firmi smještenih u prostorijama Inkubatora Lipnica, koje godinama unazad nižu uspjehe. Također su bili u prilici razgovarati o mogućnostima koje nudi Inkubator budućim poduzetnicima. Studenti su uvidjeli da ih očekuju brojne pogodnosti ukoliko se odluče za pokretanje biznisa u ovom prostoru.

”To što mi možemo ponuditi od samog početka, ko dođe sa dobrom idejom ima besplatno prostore prvih šest mjeseci i prvih 36 mjeseci pratimo razvoj tih preduzeća”, kaže Emir Hamzić, direktor JP RPC Tuzla – Inkubator Lipnica.

Studenti Ekonomskog fakulteta, budući menadžeri, iskazali su zainteresovanost i iznijeli ideje koje bi mogli pretvoriti u uspješan biznis.

”Ono što je mene impresioniralo ovdje, obzirom da imam svoju poduzetničku ideju, već par godina gajim ljubav prema toj ideji, primjetila sam da za moju ideju moglo bi se naći prostora. Imam želju da se bavim poljoprivredom i da se bavim organskim uzgojem hrane”, kaže Amra Avdaković, studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ekonomski fakultet obrazuje stručnjake koji će posao moći pronaći i kroz koncept samozapošljavanja, te je ovakav vid saradnje Fakulteta i Inkubatora Lipnica od izuzetne važnosti.

”Ovakvi razvojni centri kao što je RPC Tuzla – Inkubator Lipnica su dobra odskočna daska za nove startupe, za nova preduzeća. Oni kao centar nude infrastrukturu, Ekonomski fakultet nudi znanje iz oblasti poduzetništva i svih onih aspekata koji su neophodni za uspješan biznis”, riječi su Meldine Kokorović Jukan, dekanese Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ekonomski fakultet ponudio je Inkubatoru Lipnica partnerstvo u izradi edukacijskih programa i mentoring šema koje su neophodne za dugoročni opstanak novoosnovanih preduzeća, navodi dekanesa. Također je potpisan Sporazum o saradnji ove dvije institucije kojim je definisan način obavljanja prakse za studente završne godine Ekonomskog fakulteta.

”Kroz sam Sporazum uspjeli smo da dogovorimo način korištenja prostora RPC-a Tuzla za sve studente odnosno profesore Ekonomskog fakuleta i mislim da je to samo jedan korak naprijed”, kaže direktor JP RPC Tuzla – Inkubator Lipnica.

Ubuduće će studenti dolaziti u Razvojno-poduzetnički centar – Inkubator Lipnica, u firme koje djeluju u njihovim prostorijama i obavljati praksu, odnosno svoje teoretsko znanje pokazati u praktičnom dijelu i pripremati se za ono što ih čeka u budućnosti, ukoliko se odluče za pokretanje biznisa.

Šta je RPC Tuzla?

logo orange

Pružanje podrške kategoriji start-up preduzeća u nastojanju da pokrenu vlastiti biznis i na taj način realizuju svoju poslovnu ideju i ostvare mogućnost samozapošljavanja i zapošljavanja drugih.

Naša misija i vizija

  • Podsticanje razvoja

  • Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta

  • Pružanje poslovnih i drugih usluga

  • Sudjelovanje u lokalnom ekonomskom razvoju

  • Privlačenje domaćih i stranih investitora