Kontaktirajte nas na tel/fax: +387 35 806 371.

Uspješna saradnja između Italije i gradova jugoistočne Evrope

Načelnik Općine Tuzla, Jasmin Imamović, sa saradnicima, susreo se danas sa delegacijom predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, Regije Toskana, te međunarodne organizacije OXFAM iz Italije.

Tema susreta bila je procjena ostvarenih efekata implementacije trogodišnjeg programa SEENET - „Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope“, u kojem je kao partner učestvovala Općina Tuzla, kao i mogućnost nastavka saradnje.

Saradnja Općine Tuzla i gradova iz Italije vrlo uspješno traje već drugu deceniju. Programom SeeNet značajno je unaprijeđena poduzetnička i poslovna infrastruktura na području općine Tuzla, Razvojno – poduzetničkog Centra Tuzla – Inkubator „Lipnica“ i Udruženja samostalnih privrednika općine Tuzla. Isto tako, u okviru ovog Programa, unaprijeđene su i usluge koje općinska administracija pruža malim i srednjim preduzećima. Navedeno je da je ojačala i saradnja privrednih subjekata iz Tuzle sa subjektima iz regije.


SeeNet je program lokalne saradnje koji jača sposobnost upravljanja lokalnim ekonomskim razvojom i promoviše održivi lokalni razvoj. Fondovi za realizaciju aktivnosti obezbijeđeni su od strane Ministarstva vanjskih poslova Italije i italijanskih regija. Općina Tuzla je jedan od 60 gradova iz jugoistočne Evrope koja je uključena u implementaciju programa sa posebnim fokusom na razvoj malih i srednjih preduzeća.

Sudionici sastanka prisjetili su se osnivanja Razvojno poduzetničkog centra Lipnica i Centra za inovacije i tehnologiju (BIT Centri), a današnji razgovor je siguran put nastavka saradnje na obostrano zadovoljtvo.

Sastanku su prisustvovali: predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Italije Formenti Michele Stefano i Sandri Gianamdrea, predstavnik Ureda za međunarodnu saradnju Donati Flavia, Međunarodnu organizaciju OXFAM Italija predstavljala je Selma Nametak. Uz načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića, bili su i pomoćnik načelnika Safet Husanović, šefica Kabineta načelnika Svjetlana Kakeš, te direktor Inkubatora Lipnica Muris Nišić.

Preuzeto sa www.tuzlarije.net

Zadnji put promjenjen %PM, %22 %633 %2015 %16:%Okt

Šta je RPC Tuzla?

logo orange

Pružanje podrške kategoriji start-up preduzeća u nastojanju da pokrenu vlastiti biznis i na taj način realizuju svoju poslovnu ideju i ostvare mogućnost samozapošljavanja i zapošljavanja drugih.

Naša misija i vizija

  • Podsticanje razvoja

  • Stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta

  • Pružanje poslovnih i drugih usluga

  • Sudjelovanje u lokalnom ekonomskom razvoju

  • Privlačenje domaćih i stranih investitora